Bijeenkomsten Stichting Babička

 
Nederlandse vertaling van Babička, een terugblik

Op zaterdag 14 maart 2015 keek Stichting Babička samen met de donateurs en belangstellenden terug op het verschijnen van de Nederlandse vertaling van Babička : Grootmoeder en op de plaats waar het verhaal zich afspeelde. Met behulp van niet gebruikte illustraties van Vladimír Tesař zijn de locaties uit het Grootmoederdal nader toegelicht en de bijbehorende fragmenten uit het boek voorgelezen.Foto's: Alfred van Baaren

 


'Božena achterna'

Met een bijeenkomst voor de leden en geïnteresseerden vierde de Stichting Babička op 6 februari 2010 de 190e jaar na de geboorte van B. Němcová. Het programma bestond uit een presentatie van Marijke van Dorst over de woonplaatsen van de schrijfster met speciale aandacht voor Praag en Domažlice, en de voorlezing door de vertaler Kees Mercks van het verhaal over Viktorka (één van de figuren uit het boek Babička).

Zoals de titel van de bijeenkomst aangeeft, heeft Paulien Plaisier voor deze gelegenheid geschreven materiaal en afbeeldingen samengebracht van de woonplaatsen waar de schrijfster tijdens haar vele reizen heeft geleefd. Iedereen wordt bij deze verzocht op zoek te gaan naar recent beeldmateriaal van al deze locaties.

Contact: Paulien Plaisier, e-mail: p.plaisier at babicka.nl

Foto's: Dolf Baas

 


Eerste bijeenkomst voor donateurs

Op 30 september 2006 is in Rotterdam door het bestuur van de Stichting Babička de eerste bijeenkomst voor donateurs en belangstellenden georganiseerd. Op deze middag stonden het boek en de vorderingen van het boekproject centraal.

Bijzondere gasten waren Kees Mercks die voorlas uit zijn eigen proefvertaling van het eerste hoofdstuk en Lenka Bottema, die als 10-jarige de rol van Adélka speelde in de film "Babička" uit 1971. Er zijn fragmenten uit deze film vertoond, toegelicht door Marijke van Dorst en becommentarieerd door Lenka Bottema.

Door middel van een kleine expositite boeken, illustraties en ander materiaal is geprobeerd andere aspecten van Božena Němcová te laten zien, zoals bijvoorbeeld de door haar verzamelde Tsjechische en Slowaakse sprookjes.

Het programma van deze middag kunt u hier downloaden als pdf (330KB).


> Sitemap [> De Stichting]