Knipselrubriek

Muzeum Boženy Němcové, Česká Skalice

24 juni – 12 augustus 2012
Ty děti mně největší starost dělají
(Die kinderen zijn mijn grootste zorg)

Tentoonstelling van teksten, foto's en illustraties gewijd aan het leven van de familie van Božena Němcová, met name aan haar echtgenoot Jozef Němec, hun vier kinderen en enkele van de kleinkinderen die zich allemaal in bijzondere persoonlijkheden hebben ontwikkeld.

poster


Božena Němcová's overlijden herdacht na 150 jaar

Auf Božena Němcovás Spuren: Schloss Ratibořice

Radio CZ: 150. výročí úmrtí Boženy Němcové (150 jaar na de dood van Božena Němcová)

Video en Foto: Rok Boženy Němcové v Událostech České televize (Het jaar van Božena Němcová in het Nieuws van de Tsjechische Televisie; niet meer beschikbaar)

Vzpomínky u hrobu Boženy Němcové se zúčastnila její prapravnučka (De herdenking bij het graf van Božena Němcová werd persoonlijk bijgewoond door haar achter-achterkleinkleindochter; niet meer beschikbaar)

2012 12 Doku CS Božena Němcová (Aankondiging van een programma over Božena Němcová op het kanaal Doku, december 2012)


Musical

In 2008 werd de musical "NĚMCOVÁ!" uitgebracht. Vaclav Noid Bárta - Jiří Pokorný, režie J. Pokorný, Divadlo Ta Fantastika, Praha.

De muziek, gezongen door Lucie Bilá en Kamil Střihavka, werd onlangs door Supraphon op de cd+dvd "NĚMCOVÁ! Hudební obrazy inspirované životem Boženy Němcové" gepresenteerd. Zie de website van Supraphon.


Stichting Babička genoemd in een interview

9 februari 2010: Stichting Babička wordt genoemd in het interview van Radio Prague met Petra Prinsová, directeur van het Tsjechisch Centrum in Den Haag.

Download het interview als PDF.
Ga naar de website van Radio Prague om het interview als mp3 te downloaden.


Activiteiten van het Museum van Božena Němcová, Česká Skalice

Tentoonstellingen:
 • "Adolf Kašpar, illustrator van Babička". Jubileumtentoonstelling ter gelegenheid van het 150e jaar na de eerste editie van het roman van Božena Němcová.
  17 juli t/m 11 september 2005
 • "Edities van Babička vanaf 19e eeuw tot heden."
  25 augustus t/m 2 oktober 2005
Symposium:
 • "Božena Němcová. Haar leven, oeuvre en de tijd waarin ze schreef."
  Wetenschappelijke interdisciplinaire symposium, gericht vooral op het (culturele) leven in de periode rondom de eerste helft van de 19e eeuw.
  7 en 8 september 2005
Colloquium:
 • In het vervolg van het symposium organiseert het Museum van Božena Němcová samen met Gender Studies van Karel Universiteit Praag een discussiedag, mede geïnspireerd door de herdenking van de eerste editie van Babička.
  Enkele discussievragen:
  - Is het zinnig om naar het gender van het leven en oeuvre van Božena Němcová te zoeken; naar het gender van het Tsjechische en Europese tijdperk en de instituties die in Božena Němcová hun "culturele efgoed" hebben gezien?
  - Bestaat er gender van de artistieke, niet uitsluitend literaire, voorstellingen en hun taal, in verband met Božena Němcová?
  - Welke is, of kan zijn, het gender van (literair-)historische reflecties, interpretaties en het mythiseren van Božena Němcová?
  9 september 2005

Varia

Mevrouw Marie Rendlová uit Ústí nad Labem verzamelt de uitgaven van Babička. Onderstaand bericht was op de website van de radio.cz verschenen (Daniela Lazarová, Magazine, 12-02-2005)

M. Rendlova en haar Babicka uitgaven

Božena Němcová, The Grandmother, Trans. Frances Gregor (One Third Publishers, Prague, 1999, ISBN: 80-902688-0-3)
Book review by James Partridge in: Central Europe Review, Vol 1, No 7, 9 August 1999

> Sitemap