Uitgever Willem Donker overleden op 7 oktober 2018
 
De uitgever van ons boek "Grootmoeder" is op bijna 80 jarige leeftijd overleden.
In onze zoektocht naar een uitgever voor een Nederlandse vertaling van Babička was Willem Donker de negende, maar wel de eerste die enthousiast reageerde en meteen meedacht. Hij heeft er voor gezorgd dat het een kloek boek werd, mooi gedrukt, mooi vormgegeven, zoals hij altijd mooie boeken uitgaf.
Het was heel plezierig samenwerken met hem. De eerste keer op bezoek in het statige huis aan het Emmaplein in Rotterdam was ik onder de indruk, van het pand en van de entree. Een marmeren hal en een flinke trap. Maar eenmaal binnen in Willems’ werkkamer was ik snel op mijn gemak. Hij was zakelijk op een elegante en bijna zorgeloze manier. Een kamer vol boeken, kunst van familieleden aan de muur, een groots bureau en mooi uitzicht op het Emmaplein.
Het boek moest gefinancierd worden, dat spreekt vanzelf. Willem stak er zelf ook geld in en spande zich in om dat boek van “Nemkova” zoals hij zei, op de markt te brengen.

 
  
Willem Donker bij de presentatie in 2014 op de Tsjechische Ambassade (Foto Atie Postma)
Uitgeversmaatschappij Ad. Donker BV was altijd een eigenwijs bedrijf, en gaf veel mooie boeken uit. Honderden, waaronder De kleine prins en De correspondentie van Desiderius Erasmus, veel boeken ook over Rotterdam.
Willem Donker was een geziene figuur in het culturele leven van Rotterdam. Hij had de gave van het woord. De bijeenkomst in de Hoflaankerk waar afscheid van hem werd genomen met toespraken en muziek was naar zijn aard: met humor en aandacht. De kist werd gesierd door een kleurrijk doek zoals hij vaak een kleurrijke vlinderstrik droeg.
Wij van Babička herinneren ons ook nog de presentatie van het boek op de Tsjechische Ambassade, waar Willem zich na enig aarzelen toch snel op zijn gemak voelde. We missen een bescheiden, singuliere man, die de Nederlandse uitgave van Babička mogelijk heeft gemaakt.
Kees Plaisier, november 2018

> Sitemap [> Actueel]