Božena achterna - reizen: 1853 Balassagyarmat (Slow. Balážské Ďarmoty), en Sliač (Hong. Szliács)

In april 1853 wordt er een onderzoek gestart naar de patriottische activiteiten in 1848 van Josef Němec. Als gevolg daarvan mag hij Balážské Ďarmoty (Hong. Balassagyarmat) niet verlaten.

Božena brengt tussen mei en oktober met haar twee jongste kinderen Dora (12) en Jaroslav (11), hun kindermeisje Marie Votová (en hun hond) opnieuw een bezoek aan Ďarmoty. De oudste kinderen Karel (13) en Hynek (14) bleven in Praag.

Božena en haar kinderen kwamen voor een langere tijd naar Ďarmoty. Om zijn vrouw een plezier te doen had Josef een stukje grond gehuurd om groenten op te kunnen verbouwen. Een aantal gewassen had hij al laten zaaien. Toen Božena kwam, stond de spinazie al boven de grond en na enkele warme dagen kon er al spinazie geplukt worden. Ze was blij met de moestuin en plantte nog mais, pompoenen en meloenen. Ook de kinderen helpen mee en hebben een eigen stukje grond waar ze bloemen planten.

Indrukken over haar verblijf in Ďarmoty en omgeving staan beschreven in het artikel Uherské město (Hongaarse stad) (Ďarmoty), o.a. hoofdstukken over de omgeving, de volksaard, de boerderijen en het boerenbedrijf, zaaien en oogsten, fruit, de wijnbouw en de druivenpluk, economie, familie, scholen en het bestuur. https://zlatyfond.sme.sk/dielo/5004/Nemcova_Uherske-mesto-Darmoty/1

Ze leerde er ook Slowaakse volkssprookjes O dvanástich mesiačikoch (De twaalf maanden), O hlúpej žene (Over de domme vrouw) e.a. kennen. Kijk even op http://www.babicka.nl/spr_inl.html

Voor de eerste uitgave van 1854 van de almanak 'Lada Nióla' schrijft ze Sestry en voor de almanak 'Poutník z Prahy' van 1855 schrijft ze het verhaal Pomněnka šlechetné duše (Rozárka).

Op 15 oktober keert ze terug naar Praag nadat ze is teruggeroepen naar haar ernstig zieke oudste zoon Hynek. Doordat de post gecensureerd werd, werd het bericht van zijn ziekte zes weken opgehouden. Ze komt er op 17 oktober in Praag aan, nog net op tijd om afscheid te nemen van haar doodzieke zoon. Hij overlijdt op 19 oktober 1853 aan tbc, slechts 15 jaar oud. Vrienden, leraren en medestudenten zorgden voor een mooie begrafenis op de Olšany begraafplaats. Zijn graf bestaat nu niet meer.

> Sitemap [> Božena achterna]