Božena achterna - reizen: 1851 Miskolc (Miškovec), Hongarije

Božena was met de kinderen in Praag blijven wonen toen Josef in 1850 naar Hongarije was overgeplaatst maar 's zomers gingen ze hem bezoeken. Josef's eerste standplaats was Miskolc (Miškovec), zo'n 700 km ver ten zuidoosten van Praag en dat was dan ook het eerste reisdoel van Božena in 1851. Ze was nieuwsgierig, zij had veel gelezen over Slowakije en Hongarije en kende Slowaken die in Tsjechië woonden.

Ze vertrekt met de vier kinderen en het kindermeisje op 24 april 1851 vanaf het Masarykovo nádraží per (stoom)trein uit Praag naar Brno waar ze overnachtten. Dan verder naar Prešpurk (Bratislava) en Pest.
Reizen per trein was in die tijd nog nieuw. Pas sinds een jaar of tien waren er tussen de steden verbindingen gekomen. De snelle treinreis (als op vleugels, vertelt Božena) voert langs Lednice, Gänserdorf (Oostenrijk) en Bratislava; ze geniet van het prachtige uitzicht op de bergen, de groene vlaktes en de majestueuze Donau, van Galanta (hier hoorde ze voor het eerst een zigeunerorkestje spelen) en Ostrihom (Esztergom) waar de trein vlak langs rivier rijdt en waar men een mooi uitzicht heeft op de prachtige kerk boven de rechteroever van de Donau.

In Pest waar ze worden afgehaald door een vriend genaamd Bořivoj en zijn koetsier Jánoš wordt de reis per koets voortgezet en na drie dagen onderweg te zijn geweest arriveren ze in Miskolc.
Božena bezoekt er de markt en beschrijft die uitvoerig. Ook de klederdracht heeft haar interesse, dit is de regio van de Matyo, hun bijzondere borduurwerk staat op de werelderfgoedlijst.

Božena beschreef haar reiservaringen in het artikel Zpomínky z cesty po Uhřích (Herinneringen van de reis naar Hongarije) dat in 1854 werd gepubliceerd in het tijdschrift Lumír.
https://zlatyfond.sme.sk/dielo/5003/Nemcova_Zpominky-z-cesty-po-Uhrich/1

Wat is er te zien

Op de muur van de overdekte marktplaats (Búza tér) in Miskolc bevindt zich deze plaquette die in 2013 geplaatst is:
BOŽENA NĚMCOVÁ, 1820-1862, Tsjechische schrijfster, beschreef in het voorjaar van 1851 de ruime tarwemarkt en haar indrukken in de 'Brieven uit Miskolc' ofwel reisverhalen, door Miskolc burgerlijke Vriendenkring Bohemia, 2013 (BOŽENA NĚMCOVÁ, 1820-1862, cseh író, 1851 tavaszi Búza téri piaci élményeit "Miskolci levelek" c. útleírásában tette közkinccsé, Miskolc polgárai Bohemia Baráti Kör 2013)

 
 
Niet ver van Miskolc ligt de stad Mezökövesd waar men in het eerste weekend van augustus het Matyóland Internationale Volksdans Festival en een Matyó bruiloft kan meemaken. Elke 3 jaar is er een nationale borduurcompetitie. Er is daar ook een Matyó museum: Szent László tér 8.

> Sitemap [> Božena achterna]