Božena achterna - woonplaatsen: 1842-1845 Praha

In de zomer van 1842 verhuizen Josef en Božena met hun drie kinderen naar Praag, Na Poříčí nr. 1050-II (toen nog Schillingsgasse geheten).
Dochter Dora vertelt over hun huis: "Waar mogelijk hield moeder kippen en andere huisdieren. In Na Poříčí trainde ze een varkentje om van de binnenplaats de trap op lopen naar de veranda en de keuken waar we het te eten gaven. Toen het een beetje groter was, werd het geofferd voor een feestelijk avondmaal ... waarna moeder aan de piano zat..."
Op 2 oktober 1842 wordt hier de jongste zoon Jaroslav geboren.

Božena maakt furore in de literaire en patriottistische kringen in Praag. Ze maakte kennis met Karel Jaromír Erben en Karel Havlíček Borovský en tal van andere schrijvers en wetenschappers.
Ze bezoekt de bijeenkomsten ten huize van Václav Staněk en zijn vrouw Karolina Reissová, bij Josef Frič die gehuwd is met Johana Reissová en het dameskransje bij Antonie Reissová (pseudoniem Bohuslava Rajská). Met haar wordt uitvoerig gecorrespondeerd.
Ze ging zelf in het Tsjechisch schrijven. In die jaren waren het vooral gedichten en sprookjes. Haar eerste werk wordt gepubliceerd (in 'Květy' - 5 april 1843). Tijdens het Žofín-bal in 1843 werd haar eerste gedicht Ženám Českým (een oproep aan de Tsjechische vrouwen om zich politiek bewust op te stellen) gepresenteerd. In juni 1845 verschijnt bij J. Pospíšil de eerste bundel Národní báchorky a pověsti.

Op 20 september 1845 is de verhuizing naar Domažlice.

Wat is er te zien?

Sinds Božena er woonde is er veel veranderd. Het huis in Na Poříčí bestaat niet meer. Wat nog wel bestaat, al is er wat gemoderniseerd sindsdien, is het eerste treinstation van Praag, nu Masaryk station geheten. Het werd in de jaren dat Božena er woonde, gebouwd. Hier vertrok onder grote publieke belangstelling de eerste stoomtrein naar Wenen. Ze is er vast bijgeweest.


Ook te zien is het Slavisch eiland (Žofín), het eiland in de Moldau waar Božena Němcová tijdens het bal op 8 februari 1843 haar gedicht Ženám Českým voordroeg.

Het eiland heette vroeger Barvířský ostrov omdat daar geverfd en gebleekt werd. Nadat het eiland rond 1830 gekocht werd door de Praagse molenaar Václav Antonín Novotný, werd het eiland Žofín genoemd, ter ere van de aartshertogin Sophie, wier zoon Franz Josef in 1848 tot Oostenrijkse keizer benoemd was.

In het park, in 1931 aangelegd door F. rámek, op het eiland Žofín (ook wel bekend als Slovanský ostrov) staat sinds 1955 een beeld van Božena van de hand van de beeldhouwer Karel Pokorný.

In Praag zijn nog enkele plaquettes te vinden op de gebouwen waar Božena Němcová gewoond heeft of waar ze mee verbonden was. Meer informatie daarover in het hoofdstukje over de periode 1851-1860.

> Sitemap [> Božena achterna]