Božena achterna - woonplaatsen: 1840-1842 Polná

In de herfstdagen van 1840 verhuisde Božena Němcová met haar gezin van het culturele en sociale Litomyšl naar Polná, de nieuwe standplaats van Josef Němec. Ze gingen wonen op het centrale plein Husovo Náměstí 47 bij Antonín Bezstarosta. Anders dan in Bohemen waar alles nog gericht was op de Duitse cultuur en literatuur, was Polná, de op twee na grootste stad van Vysočina, een centrum van Tsjechische cultuur.
Božena raakte bevriend met de koopman Antonín Pittner (1814-1897) en zijn vrouw Leopolda.

Pittner had een Tsjechische bibliotheek en een wijnwinkel. In zijn kelder kwamen gewoonlijk elke zondag de leden van de Patriottische Vereniging bijeen. Ze lazen kranten, leenden elkaar andere Tsjechische boeken en spraken over een veelbelovende toekomst voor de Tsjechische natie. Pastoor Kuhn leende de families Tsjechische tijdschriften.
Pittner kende onder andere Karel Havlíček Borovský, J.K. Tyl, V. Náprstek, F.L. Rieger. Hij correspondeerde met J.K. Tyl en colporteerde het tijdschrift Květy met daarin bijdragen van Tyl.
In Polná leest Božena haar eerste Tsjechische boek. Ze was er zo van onder de indruk dat ze ook andere Tsjechische boeken leent. Tijdens haar verblijf in Polná leende zij zo'n 200 boeken en raakte bekend met een aantal geschriften van Tyl maar ook met andere aspecten van de Tsjechische cultuur.

Als op 27 maart 1841 in Wenen haar grootmoeder overlijdt gaat Barbara er met haar vader en tante Johanka, de jongere zus van haar moeder, naartoe. Ze realiseert zich de liefde van haar Tsjechische grootmoeder voor de geschiedenis van hun vaderland en de invloed op haar eigen opvoeding.

In juni 1841 werd Dora geboren. Leopolda Pittnerová die een goede vriendin geworden was, werd Dora's peetmoeder.

Wat is er te zien?

Op het huis Husovo náměstí 47 werd in 1934 een plaquette, ontworpen door prof. Jaroslav Rérych (1888-1965) geplaatst.

Een initiatief om in 1940 een standbeeld te plaatsen, lukte toen niet maar gebeurde wel in 2017. Het bronzen beeld (ca. 50 cm hoog) van een lezende vrouw naar het oorspronkelijke ontwerp van Jan Adolf Vítek (18991950) is te zien op de eerste binnenplaats van het kasteel van Polná.

> Sitemap [> Božena achterna]