Božena achterna - woonplaatsen: 1839-1840 Litomyšl

In september 1839 verhuisde de familie naar Litomyšl waar zij een huis aan het plein, nu Smetanaplein, nr. 27 betrokken waar op 16 oktober 1839 zoon Karel geboren werd. Met haar beide jonge kinderen ondernam Božena korte wandelingen naar Nedošínský háj, destijds een populair park met een spa en een restaurant.

Božena raakte bevriend met Magdalena Dobromila Rettigová (1785-1845) die vond dat vrouwen zelfstandig en onafhankelijk moesten zijn. Rettigová stimuleerde jonge vrouwen om zich te ontwikkelen, kennis te hebben van de Tsjechische geschiedenis, de Tsjechische taal te leren en Tsjechische boeken te lezen. Ze schreef het eerste Tsjechische kookboek Domácí kuchařka aneb Pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky české a moravské (Huishoudelijk kookboek ofwel bespreking van vleesgerechten en recepten voor de vastentijd voor Boheemse en Moravische dochters; 1826) dat lange tijd het enige Tsjechische standaardwerk was. Dit kookboek was niet alleen een interessante weergave van de Tsjechische culinaire gewoonten van twee eeuwen geleden maar ook een baanbrekende poging om bij het koken nieuwe ideeën in te brengen. Ze streefde naar een evenwichtige voeding met groenten en fruit. Ook wees ze op het belang van beweging. Ze schreef ook romans voor vrouwen en korte artikelen in tijdschriften. Voor Božena was Magdalena Dobromila Rettigová een inspiratie. Toen ze zich later ging wijden aan de Tsjechische literatuur wilde ze minstens net zo goed worden als Magdalena Dobromila Rettigová.

Božena kwam in 1861 nog een poosje terug naar Litomyšl. Bekijk daarvoor het jaartal 1861.

Wat is er te zien?

Het huis op het Smetanaplein nr. 27 waar Božena gewoond heeft, bestaat niet meer maar op het nieuwe pand is in 1932 een herdenkingsplaquette aangebracht gemaakt door František Kysela (1881-1941).

Nedošínský háj is gelegen tussen de dorpen Nedošín en Tržek, ongeveer 4 km van Litomyšl. In de tweede helft van de 19e eeuw raakt het park en de gebouwen in verval. Nu is dit 300 jaar oude bos vanwege zijn bijzondere vegetatie een beschermd gebied met enkele mooie meren.
 
Een makkelijke cirkelvormige educatieve route (ca 2,4 km) loopt door het bos Nedošín, dat zich boven de vijver Velký Kosíř, niet ver van de stad Litomyšl bevindt. Door middel van 11 informatiepanelen maakt men kennis met de lokale flora, fauna en bosbouw.

In het Regionaal museum, Jiráskova 9, is een speciaal kabinet met persoonlijke bezittingen van een aantal beroemde Tsjechen uit die tijd zoals Bedřich Smetana, Božena Němcová, Teréza Nováková, M.D. Rettigová, Alois Jirásek.

> Sitemap [> Božena achterna]