Verslag van de presentatie van "De Schoolmeester" op 8 februari 2020 te Dordrecht
 
Samenwerking
Samen met Stichting Uitgeverij Douane, het Tsjechisch Centrum en de Tsjechische Ambassade waren we te gast in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. Het Tsjechisch Centrum en de Tsjechische Ambassade droegen bij in de kosten van de presentatie. Het Nationaal Onderwijsmuseum stelde gratis de zaal beschikbaar.


Ontvangst
De Dordtse wethouder Piet Sleeking (Ruimtelijke Ordening, Binnenstad, Cultuur en Toerisme, Personeel en Organisatie) was in zijn kwaliteit als locoburgemeester aanwezig om de Tsjechische Ambassadeur en de vertegenwoordiger van de Slowaakse Ambassade te verwelkomen. Samen met leden van ons bestuur en de directeur van het museum Petra Reijnhoudt.


Programma
14.00 uur welkom
Jacques Dane, conservator Onderwijsmuseum over "inspirerende schoolmeesters";
intermezzo met fragmenten uit de Babička films;
Irma Pieper, vertaler van Tsjechische literatuur waaronder Karel Čapek's bekendste romans, over het vertalen van Pan učitel;
intermezzo met een opname van de Dahlia polka van Bedřich Smetana;
Hare Excellentie Kateřina Sequensová, Ambassadeur van de Tsjechische Republiek, neemt het eerste exemplaar van het boek in ontvangst.
15.00 uur drankjes in het museumcafé De Holland.Het verloop van het programma
Er waren meer bezoekers dan we hadden verwacht, In totaal 72, de mensen van het museum zorgden voor extra stoelen.

   

Het programma verliep soepel en op tijd. Jacques Dane hield een aanstekelijke toespraak waarin hij de actualiteit van de onderwijs ideeën van de schrijfster liet zien. Irma Pieper sprak met overtuiging en informatief over haar vertaalwerk, voor weke keuzes je komt te staan met een verhaal dat ruim anderhalve eeuw geleden geschreven is en hoe ze als vertaler dat heeft opgelost. Beiden hadden gezorgd voor een Engelse versie of een samenvatting zodat de Tsjechische en Slowaakse diplomaten de presentaties goed konden volgen.
Download hier de presentatie door dr. Jacques Dane.


   
Jacques Duivenvoorden kweet zich uitstekend in zijn taak als voorzitter van de overhandiging van het "eerste" exemplaar. De ambassadeur sprak een kort dankwoord. De techniek werkte bijna steeds goed, zodat ook de dagvoorzitter zijn taak naar behoren kon verrichten.


Na het programma
De uitgever had in het café een tafel waarop de boeken te koop lagen. Ook andere uitgaven uit het fonds van Douane waren daar. De verkoop was de moeite waard. Paulien Plaisier zorgde ervoor dat degenen die vanwege hun donatie recht hadden op een gratis boekje dat ook kregen. De aanwezige Tsjechische biertjes en de slivovice vonden gretig aftrek.

   
Het was een levendige afsluiting van de middag.   
Hoffotograaf
Atie Duivenvoorden was uit de Hofstad gekomen om het evenement te fotograferen. Dat leverde een reeks van 86 foto's op waarmee de presentatie kundig is gedocumenteerd.> Sitemap [ > Actueel]