Česká Skalice 13 september 2014
 
Česká Skalice is een stad die zich uitstrekt in het stroomgebied van de rivier de Úpa, in het heuvellandschap aan de voet van het Reuzengebergte, waar het landschap overgaat in de vlakte van de Elbe. In dit gebied waar de schrijfster Božena Němcová haar jeugd doorbracht en die haar zoveel inspiratie gaf voor het schrijven van haar boek Babička, werd op 13 september 2014 de Nederlandse uitgave van Babička - Grootmoeder ten doop gehouden.
  Dat gebeurde op een historische plaats en op een bijzonder moment. Het moment was tijdens het Jiřinkové Slavnosti, het Dahliafestival, waar in en om het museum tientallen soorten dahlia's te zien zijn.
  Een dahlia Božena Němcová was er niet bij maar wel een spierwitte 100 let Babičky en een heldergele Komtessa Hortenzie.
  De plaats was de beroemde Dahliazaal van de voormalige herberg van Steidler die nu deel uitmaakt van het Božena Němcová museum.
Josef Steidler bouwde deze balzaal ter gelegenheid van het eerste Dahliafestival in 1837; de pasgetrouwde Božena Němcová werd gekozen tot koningin van het bal.
Behalve de bloemententoonstelling is er tijdens het Dahliafestival het Dahliabal en veel muziek. Zo was er op 15 september een optreden van Hašlerka, een Praags ensemble dat liedjes zong van Karel Hašler (1879-1941). Hašler was behalve acteur, componist en regisseur ook de scenarioschrijver van de Babičkafilm uit 1940. Het publiek in de volle Dahliazaal zat geanimeerd mee te deinen of te zingen op de voor velen vertrouwde melodieën.  
In de pauze kondigde de directeur van het Božena Němcová museum, Milan Horký, het verschijnen van de Nederlandse editie aan en vroeg Kees Plaisier, secretaris van de Stichting Babička, daarover kort iets te vertellen. En dat gebeurde met een korte schets van het ontstaan en de uitvoering van het idee, de vertaling door Kees Mercks en de uitgave door uitgeverij Ad. Donker. Hij bedankte het Ministerie van Cultuur in Praag, mevr. Hana Tesařová en mevr. Katka Tlachová en directeur Milan Horký voor hun medewerking aan het project.
Vervolgens werd een fles Bohemia Sekt tevoorschijn gehaald en werd het boek daadwerkelijk gedoopt.
Milan Horký meende dat de Nederlandse uitgave qua uitvoering de mooiste buitenlandse vertaling is die hij heeft en die t.z.t. in de vitrine van vertalingen in het museum tentoongesteld wordt.

En iedere bezoeker kan dat, na de winterstop die op 1 oktober as. begint, vanaf 1 mei 2015 met eigen ogen gaan bekijken!

Foto's: Dagmar Dupke

Foto's van het Dahliafestival

> Sitemap [> Actueel > Presentatie van Grootmoeder in Česká Skalice]